PILATES

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ PILATES

JOSEPH HUBERTOUS PILATES: “Η καλή φυσική κατάσταση είναι το πρώτο συστατικό της επιτυχίας”

Η μέθοδος εκγύμνασης Pilates έχει κοινές θεμελιώδεις αρχές με την θεραπευτική άσκηση. Πρόκειται για ένα σύνολο ασκήσεων με δομή, οργάνωση και εκτέλεση με τρόπο που στοχεύει στην αποτελεσματική και με ασφάλεια ενδυνάμωση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και του κορμού (core stabilization).

Η σπονδυλική στήλη κυρίως χαμηλά στην οσφυική μοίρα, και όσο και ψηλότερα στην θωρακική και αυχενική, ποτελεί την βασική «πλατφόρμα» πάνω στη οποία εφαρμόζονται τεράστια φορτία (συμπιεστικά, διατμητικά , στροφικά) από το μυικό σύστημα, προκειμένου να εκτελεστεί οποιαδήποτε κίνηση του σώματος.

 • Μυικές ασσυμετρίες
 • Υποκινητικότητες σε αρθρώσεις (δυσκαμψία)
 • Έλλειψη νευρομυικής συναρμογης
 • Μη φυσιολογική (εργονομική)στάση του σώματος κατα την εργασία και καθημερινότητα

Αποτελούν τις βασικές αιτίες όλων των εκφυλιστικών μυοσκελετικών παθήσεων αλλά και των τραυματισμών.Είναι αυτές (μαζί με την κακή διατροφή και τις τοξικές/ αρνητικές σκέψεις) που οδηγούν σε πόνο , δυσχέρεια , μείωση της κίνησης και σταδιακά σε μείωση της ποιότητας ζωής.

Στην μέθοδο PILATES όλα τα παραπάνω λαμβάνονται υπ’όψιν δημιουργώντας ένα πρόγραμμα άσκησης αποτελεσματικό και ασφαλές , τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα. Η μέθοδος Pilates βασίζεται στη συγκέντρωση του ασκούμενου, στην ακριβή εκτέλεση των ασκήσεων και στην ροή στην κίνηση επιτυγχάνοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο των μυών του σώματος και αποφεύγοντας τους τραυματισμούς. Επικεντρώνεται στη σωστή αναπνοή, με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση. Εστιάζει στην ενδυνάμωση του κέντρου του σώματος (POWERHOUSE) με αφετηρία τους βαθύτερους κοιλιακούς μύες. Το σώμα αρχίζει να βελτιώνεται, να ισορροπεί, να αλλάζει εκ των έσω προς τα έξω. Έτσι αποκτούμε μυική δύναμη, ευθυγραμμισμένη στάση σώματος, αντοχή, ελαστικότητα.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Στο Athens Physio εφαρμόζουμε την μέθοδο PILATES

 1. Σε ασθενείς μας που έχουν ξεπεράσει το οξύ στάδιο του προβλήματός τους , είναι πλέον λειτουργικοί και θέλουν να ασκηθούν με ασφαλή άσκηση προοδευτικά αυξανόμενης έντασης ώστε να βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση.
 2. Σε όλους τους ανθρώπους ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ που θέλουν να βελτιώσουν ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ την φυσική τους κατάσταση και να τη διατηρήσουν σε επίπεδο που διασφαλίζει την υγεία τους και την ποιότητα της ζωής τους.
 3. Σε κάθε άνθρωπο που θέλει να μεριμνήσει ως προς την πρόληψη μυοσκελετικών τραυματισμών και εκφυλιστικών παθήσεων, όπως
  • Αυχενικό σύνδρομο
  • Οσφυαλγία
  • Δισκοπάθεια
  • Κύφωση
  • Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Σκολίωση
  • Ραχιαλγία (πόνοι στην πλάτη)
  • Οστεοαρθρίτιδα γόνατος
  • Περιαρθρίτιδα ώμου
  • Ινομυαλγία
  • Οστεοπόρωση
 4. Σε ανηλίκους που θέλουν να γυμναστούν με ασφάλεια και να μεριμνήσουν για την φυσιολογική ανάπτυξη του μυοσκελετικού τους συστήματος.
  • Σε ανηλίκους μαθηττές που εμφανίζουν κύφωση, σκολίωση, λόρδωση, δυσκαμψία , οπότε χρειάζοντε εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησηςγια την αναχαίτιση των ασσυμετριών και τη φυσιολογική ανάπτυξη του σώματος τους.
 5. Στους ανθρώπους που θέλουν ένα αξιοπρεπές , ήρεμο περιβάλλον ώστε να ασκηθούν με λεπτομερή καθοδήγηση ώστε να εκπαιδευτούν με στόχευση στην ανάγκη τους με επιστημονική γνώση και να μην χάνουν χρόνο ώστε να είναι ασφαλείς και να έχουν αποτελέσματα.

ΓΙΑΤΙ PILATES ΣΤΟ ATHENS PHYSIO

Στο Athens Physio είμαστε προσανατολισμένοι στο αποτέλεσμα.Το αποτέλεσμα μας εμπνέει και μας κινητοποιεί.Το αποτέλεσμα για εμάς είναι καλή κίνηση και με διάρκεια .Η επιστημονική ενασχόληση μας με την μελέτη κα αποκατάσταση των διαταραχών του νευρομυοσκελετικού συστήματος μας δίνει την γνώσηκαι την ευχέρεια να μελετούμε τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και να οργανώνουμε εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης.

Μετά από λεπτομερή αξιολόγηση στο πρώτο ραντεβού και μετά από τη σύμφωνη γνώμη τον ασκούμενου, λαμβάνεται υπ’ όψιν (εξετάζεται) το ιστορικό της κατάστασης υγείας του , τυχόν τραυματισμοί ή μυοσκελετικά προβήματα, ο τύπος της εργασίας του, οι συνήθειες και δραστηριότητες του.

Στην συνέχεια καθορίζεται από κοινού ο στόχος της άσκησης, οργανώνεται το πρόγραμμα και ξεκιναμε.Με αυτόν τον τρόπο η άσκηση είναι στοχευμένη,ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μηδενικός και ο χρόνος του ασκουμένου αξιοποιείται στο έπακρον.

Η μέθοδος PILATES στο Athens Physio είναι η επένδυση φυσικής κατάστασης και υγείας.

Οι συνεδρίες άσκησης PILATES στο Athens Physio είναι είτε ατομικές είτε σε μικρές ομάδες έως τεσσάρων ατόμων.Πραγματοποιούνται κυρίως με τη χρήση ειδικών κρεβατιών με ελατήρια (Pilates Reformer) με μπάλες γυμναστικής (physio ball, soft ball) και με ειδικά αξεσουάρ ήπιας ενδυνάμωσης (Pilates stick, Pilates rings).

 • ΜΕΙΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ
 • ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ
 • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ
 • ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΥΓΕΙΑ

Περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο PILATES

Το Pilates πήρε την ονομασία του από τον επινοητή της μεθόδου, Joseph Hubertus Pilates. Ο νεαρός Joseph Pilates, έχοντας εύθραυστη υγεία, ανακαλύπτει τον αθλητισμό και ξεκινάει να αναπτύσσει την μέθοδό του στις αρχές του 1920. Συνδέει στοιχεία από ανατολικές και δυτικές πρακτικές και δημιουργεί το δικό του σύστημα ασκήσεων που ονόμασε αρχικά Contrology (Μέθοδος του ελέγχου) και αργότερα πήρε το όνομά του. Κατά την διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου, όντας σε στρατόπεδο ανεπιθύμητων κρατουμένων, χρησιμοποιεί ελατήρια κρεβατιών για να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση των συγκρατουμένων του. Μετά το τέλος του πολέμου επιστρέφει στη Γερμανία και εφαρμόζει το σύστημά του σε πελάτες. Η μέθοδός του έγινε αποδεκτή από μεγάλους χορευτές και κινησιολόγους της εποχής: Rudolf Von Laban, Martha Graham κ.α. Το 1925, διαφωνώντας με το Γερμανικό καθεστώς, μεταβαίνει στην Αμερική, γνωρίζει την μετέπειτα σύζυγό του Clara και ξεκινούν από κοινού το πρώτο στούντιο. Πεθαίνει το 1967, σε ηλικία 87 ετών. Το όνειρο του Pilates ήταν η μέθοδός του να διδάσκεται σε κάθε γειτονιά, όπως και έγινε.

Το σύστημα που ανέπτυξε ο Pilates το ονόμασε Contrology (Μέθοδος του ελέγχου). Πίστευε ότι ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος όταν κατακτά τον έλεγχο του σώματος του και τον υιοθετεί στην καθημερινότητά του. Ο Pilates είχε την ιδιοφυΐα να αναπτύξει τη μέθοδό του στηριζόμενος στην αρχή ότι μια υγιής σπονδυλική στήλη είναι το μυστικό για μια υγιή φυσική κατάσταση. Πίστευε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η λανθασμένη στάση του σώματος και η ανεπαρκής αναπνοή ευθύνονται για την κακή υγεία των ανθρώπων. Η ένταση και η πίεση της καθημερινότητας αποθηκεύονται στο μυοσκελετικό σύστημα. Λόγω αυτών των πιέσεων η σπονδυλική στήλη χάνει τις φυσιολογικές της καμπύλες μετατοπίζοντας τον κορμό και τα άκρα από την επιθυμητή ανατομική στάση. Η σπονδυλική στήλη ανταπεξέρχεται σε αυτό με εκφυλισμό των αρθρώσεων και των σπονδύλων, απώλεια της ελαστικότητας και περιορισμό της κινητικότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από παθήσεις στον αυχένα, τη μέση, τις αρθρώσεις και γενικότερα την σπονδυλική στήλη.

Joseph Hubertus Pilates: Είμαστε τόσο νέοι, όσο νέα είναι η σπονδυλική μας στήλη